すぐきが大きく育っています!
生命の力強さを感じます
京都の三大漬物のひとつであるすぐき漬けの復活に向けて教科の枠を超えて取り組んでいます。授業では、すぐき漬けのもとになるすぐきを栽培しています。栽培するためには、それなりに手間のかかることをしなくてはなりません。大きく育ってきたすぐきを間引きしました。ふくろの畑の栄養を取り入れて大きく育てていくためには欠かせない仕事です。
このさきどのようなすぐきが育ってくれるのか楽しみです。(沼田)
“For the sake of the environment, we should be aware of the production and consumption of local food when shopping.“
This is something that many people are probably thinking about.
At Doshisha Junior High School, we grow SUGUKI, a traditional Kyoto pickle. The crop planted in the small field gradually grows and matures. Students learn about this dynamism of life through their five senses. Food technology in technology education provides students with authentic experiences and nurtures their emotional richness. The social movement we are working on is called SUGUKI-PROJECT. (Numata)